tirsdag 6. desember 2011

Julenissen...

 ...stammer fra den før-kristne fedredyrkelse som ble forbudt etter kristningen på 1000-tallet. Tradisjonens folkelige markering fortsatte likevel i det private og på 1200-tallet ble han adoptert av kirken og knyttet til legendene om den kristne helgenen St. Nikolas. Denne Nikolas skal ha vært biskop i havnebyen Myra 300-tallet hvor han regnes som vernehelgen for sjøfolk - også.

I helgenlegendene fremstår Nikolas gjerne som den usette velgjøreren. På 1200-tallet ble den store barnefesten i Frankrike lagt til minnedagen for St. Nikolas den 6. desember, som tisvarer Nilsmesse i den gamle norske kirkekalenderen.  Festen spredte seg etter hvert til andre land i Europa. Skikken bestod blant annet i å gi små gaver, såkalte Nikolas-gaver, og ofte kom Nikolas selv med gavene.Ved siden av den kirkelige Nikolas-festen oppstod det etter reformasjonen på 1500-tallet en tilsvarende tradisjon der Nikolas kom med gaver i hjemmene.

 

 

Julenissen i Norge

Julefiguren, som oppstod på grunnlag av legendene om Sankt Nikolas, har ingenting å gjøre med den norske fjøsnissen, som er en østlandsk variant av den norrøne gardvorden, en vette som passet på gården.

Den norske julenissen er nok allikevel en sammensmeltning av den europeiske Julemannen, som kom til Norge via Danmark og Tyskland helt mot slutten av 1800-tallet, ofte kledt i vandringskappe eller bispedrakt, og den vesle fjøsnissen med rød lue.

Julenissetradisjonen er derfor noe yngre enn juletretradisjonen her i landet. Julenissen ble først populær i Oslo-området og i byene på Østlandet, og først noe senere utover på bygdene og i de andre landsdelene. På begynnelsen av 1900-tallet ble den vesle gårdsnissen etter hvert også en slags «julenisse» gjennom bildeframstillinger på julekort

Er det slik julenissen jobber i dag mon tro?Ønsker alle en nissefin 6. desember:)


4 kommentarer :

 1. Veldig interessant nisseinfo! Hele julen er jo egentlig en levning fra ikkekristen religionsutøvelse, så man kan undre seg litt over hvordan kirken som kaller seg kristen kan adoptere julen så åpenhjertig...

  SvarSlett
 2. Artig lesning, en del visste jeg og noe var nytt :-) God Nilsmesse til alle i heimen! Så koselig at du også har fått snø i dag, høyner julestemningen med mange hakk den "hvite kappen"!

  Klem Tone

  SvarSlett
 3. Alltid morro å lese litt om nissen.. ;).Og så ville jeg bare innom for å si at jeg synes det er super morro at du la deg til som følger inne hos meg.
  Klem Madelén

  SvarSlett
 4. Spennende lesing om Nissen.På det siste bilde er nok nissefar inne på bloggen sin, for han har vel blogg? Ønsker deg en fin-fin uke :-) Klem Trude

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...